• Τα κουφώματα θα πρέπει να σας παρέχουν υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης,
  • Το πάχος του κουφώματος θα πρέπει να καλύπτει το επιλεγμένο άνοιγμα
  • Οι μηχανισμοί θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι
  • Ο συντελεστής θερμομόνωσης και αεροπερατότητας του κάθε κουφώματος θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τον κανονισμό ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριων)

🙂

Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια Low-e έχουν μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους η οποία λειτουργεί ως καθρέπτης στο υπέρυθρο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Κατ’αυτόν τον τρόπο μειώνεται η θερμική ακτινοβολία που διέρχεται μέσα απο το τζάμι. Τα ενεργειακά τζάμια δεν εφαρμόζονται ποτέ σε μονή διάταξη, αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες διατάξεις όπως σε διπλά ή τριπλά τζάμια. Να σημειώσουμε επίσης ότι με την εφαρμογή των Low-e τζαμιών μειώνεται δραστικά το ξεθώριασμα των υφασμάτων ή άλλων αντικειμένων όπως, έπιπλα, βιβλία χαλιά, …κλπ που βρισκονται στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου 🙂

Στα απλά συστήματα αλουμινίου που γνωρίζουμε, το προφίλ αποτελείται μόνο απο αλουμίνιο. Τα μέταλλα όπως και το αλουμίνιο είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, γι’αυτό και πολλές φορές παρατηρούμε υγρασία στο προφίλ συνέπεια της διαφοράς θερμοκρασίας του εξωτερικού με του εσωτερικού χώρου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις (ανάλογα με την περιοχή, τον προσανατολισμό του κτιρίου, την μόνωση, …κλπ) αυτό τείνει να γίνεται σοβαρό πρόβλημα καθως η υγροποίηση των υδρατμών δημιουργεί μεγάλες ποσότητες νερού, που “τρέχουν” πάνω στην επιφάνεια του κουφώματος.
Για τους παραπάνω λόγους και για καλύτερη θερμομόνωση (κατ’επέκτασην και για εξοικονόμηση ενέργειας) δημιουργήθηκαν τα συστήματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή. Η θερμοδιακοπή είναι ένα κομμάτι πολυαμιδίου (ειδος PVC) το οποίο τοποθετείται μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, Επειδή το πολυαμίδιο είναι κακός αγωγός της θερμότητας έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση της θερμικής διαπερατότητας του κουφώματος.

Η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας είναι η… μη χρήση ενέργειας. Στη βάση της λογικής αυτής, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί βασική συνιστώσα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων. Συμβάλλει, επίσης, ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες τροποποιήσεις καθως και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, ακολουθώντας το παρακάτω link:

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον οδηγό (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας)