Ο όρος θερμοδιακοπή αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα κουφώματα αλουμινίου. Η έννοια της θερμοδιακοπής δεν υπάρχει ούτε στα πλαστικά κουφώματα pvc ούτε στα ξύλινα κουφώματα.

 

Το προφίλ λοιπόν των κουφωμάτων αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή αποτελείται μόνο από αλουμίνιο, κατα συνέπεια προκύπτει το φαινόμενο υγροποίησης όπως βλέπετε στην εικόνα παρακάτω.

 

Κουφωματα Χωρις Θερμοδιακοπη                                                           
(Χωρίς Θερμοδιακοπή)
                                                             
Επειδή όμως ως γνωστόν το αλουμίνιο ως μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας, επιτρέπει την μεταφορά θερμοκρασίας από  το σπίτι μας προς το περιβάλλον και αντίστροφα, με αποτέλεσμα να έχουμε θερμικές απώλειες και κατά συνέπεια αρνητικά θερμομονωτικά αποτελέσματα, δαπανώντας περισσότερα χρήματα και ενέργεια για την θέρμανση και τον δροσισμό του σπιτιού μας.

Εκτός αυτού συνήθως στο προφίλ του κουφώματος και όχι στα τζάμια δημιουργούνται υδρατμοί και υγρασία, εξαιτίας ακριβώς αυτής της διαφοράς θερμοκρασίας που υπάρχει ανάμεσα στο εσωτερικό του σπιτιού μας και στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό μάλιστα ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να μας προξενήσει σοβαρά προβλήματα, μιας και η υγροποίηση των υδρατμών δημιουργεί μεγάλες ποσότητες νερού που «τρέχουν» πάνω στο κούφωμα. Το αν θα εμφανιστεί και σε εσάς αυτό το πρόβλημα εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως την περιοχή αλλά και τη θέση που βρίσκεται το σπίτι σας, όσο και από το αν του έχει ήδη εφαρμοστεί κάποια μόνωση. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίων χωρίς θερμοδιακοπή δημιουργεί διάφορα προβλήματα στη γενικότερη απόδοση των κουφωμάτων και των παραθύρων.

Για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω λοιπόν και για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα θερμομόνωσης στα κουφώματα και κατ επέκταση εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, δημιουργήθηκαν τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή, που είναι όπως στην παρακάτω εικόνα.

 

Κουφωματα με Θερμοδιακοπη                                                           
(Με Θερμοδιακοπή)

Ουσιαστικά η θερμοδιακοπή είναι ένα κομμάτι πολυαμίδιο, που εφαρμόζεται ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό προφίλ του κουφώματος αλουμινίου.

Το πολυαμίδιο είναι ένα είδος πλαστικού pvc, που σε αντίθεση με το αλουμίνιο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και συνεπώς μειώνει δραστικά την θερμική διαπερατότητα του κουφώματος. Ουσιαστικά τοποθετείται σαν μπαρέτα στη διατομή του προφίλ και αποτελεί ουσιαστικά μια θερμοπλαστική ρητίνη. Πιο συγκεκριμένα το πολυαμίδιο που πρακτικά δημιουργεί την θερμοδιακοπή, είναι ένα πολύ ανθεκτικό μονωτικό υλικό το οποίο εκτός από την πολύ μικρή του θερμική αγωγιμότητα, διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, κάτι που προσδίδει και στιβαρότητα και ανθεκτικότητα στα κουφώματα.

   Οφέλη και Πλεονεκτήματα Θερμοδιακοπής

 

Η τοποθέτηση θερμοδιακοπής έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους ένοικους του σπιτιού στο οποίο εφαρμόζονται. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή θερμοδιακοπής στα κουφώματα αλουμινίου έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

– Συνεισφέρουν στην σημαντική βελτίωση και αναβάθμιση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων του κουφώματος
– Οι ηχομονωτικές και μηχανικές ιδιότητες των κουφωμάτων έχουν αυξημένη απόδοση με την τοποθέτηση θερμοδιακοπής
– Η θερμοδιακοπή αποτρέπει την συσσώρευση και υγροποίηση των υδρατμών, που αργά ή γρήγορα οδηγούν στη δημιουργία μούχλας στους τοίχους.
– Με την θερμοδιακοπή γίνεται δραστική μείωση της μεταφοράς θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού στο εξωτερικό και αντίστροφα, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το κόστος θέρμανσης και δροσισμού, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε και το περιβάλλον, δαπανώντας λιγότερη ενέργεια. Έχει υπολογιστεί πως και μόνο από τη θερμοδιακοπή μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 5% της ενεργείας που δαπανάτε τώρα που δεν έχετε κουφώματα με θερμοδιακοπή.

 

   Κόστος Θερμοδιακοπης

Ποιο όμως είναι το επιπλέον κόστος αν στα νέα σας κουφώματα επιλέξετε να έχετε και θερμοδιακοπή. Η πιο σαφής και σίγουρη απάντηση είναι πως με την τοποθέτηση κουφωμάτων με θερμοδιακοπή είναι δεδομένο πως σύντομα θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας, καθώς πλέον θα δαπανάτε λιγότερα χρήματα για ρεύμα και πετρέλαιο τον χειμώνα και για κλιματισμό το καλοκαίρι.

Εκτός αυτού όμως είναι επιβεβαιωμένο και από έρευνες, πως με την αντικατάσταση των κουφωμάτων σας με νέα με θερμοδιακοπή αυξάνεται και ο χρόνος ζωής του σπιτιού σας, καθώς προστατεύεται από τις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες και τις δυσμενείς καιρικές μεταβολές. Τέλος αν επιλέξετε κουφώματα με θερμοδιακοπή, βοηθάτε και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκτός ότι το πολυαμίδιο είναι οικολογικό και πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, καταναλώνετε και λιγότερους πόρους για θέρμανση και ψύξη και έτσι εκτός των άλλων, βάζετε και εσείς ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος.